Wat te regelen?

In de zwangerschap kan er veel informatie op je af komen. Vooral als het de eerste keer is dat je zwanger bent is het allemaal nieuw. We hebben wat zaken op een rijtje gezet die belangrijk zijn om te regelen in de zwangerschap:

Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap dan is het handig om het kindje te erkennen bij de gemeente. Dit houdt in dat er juridisch gezien een vader van het kindje bekend is. De achternaam van de vader kan dan ook aan het kindje gegeven worden. Dit kan niet als het kindje niet erkend is. Na de geboorte kan ouderlijk gezag geregeld worden. Dit geeft dezelfde rechten en plichten als getrouwd zijn.

Voor een goed verloop van de kraamtijd is het belangrijk om kraamzorg te regelen. Dit kan bij een kraamorganisatie naar keuze. Enkele kraamzorgorganisaties zijn: Kraamvogel, Kraamzus, kraamzorgpraktijk Purmerend, Zin Kraamzorg.

Vraag een kraampakket aan bij je zorgverzekering. Vaak wordt deze vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Informeer hierna bij uw zorgverzekering. Mocht dit niet zo zijn dan adviseren wij om een kraampakket te kopen.

Ga ook rondkijken voor een zwangerschapscursus. Kijk vooral naar wat bij jullie past. Sommige cursussen zijn voor jullie samen zoals hypnobirthing, samen bevallen en haptonomie, bij andere zwangerschapscursussen ga je alleen en is er een partneravond zoals Yoga, zwanger en fit, Pilatus en zwemmen.

Rond december is het belangrijk om goed naar je zorgverzekering te gaan kijken. Dan is er de mogelijkheid om te veranderen van zorgverzekering. Verloskundige zorg komt uit het basispakket. Specialistische zorg bijvoorbeeld van de gynaecoloog komt uit je eigen risico en je vrijwillige eigen bijdrage. Als de verwachting er is dat je onder zorg van een gynaecoloog komt is het raadzaam om te kijken naar je vrijwillige eigen bijdrage.
Echo onderzoek en bloed prikken gaan ook van je eigen bijdrage af. Is je eigen bijdrage en je vrijwillige bijdrage verbruikt, dan wordt de verzekering aangesproken.
Wil je in het ziekenhuis(poliklinisch) bevallen dan zitten daar vaak eigen kosten aan vast. De hoogte van de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling kun je opvragen bij je zorgverzekering.
De kraamzorg bestaat uit 49 uur zorg verdeeld over 8 dagen. Uren die doorgebracht worden in het ziekenhuis worden hiervan afgetrokken. Het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor de kraamzorg. Dit bedraagt ongeveer €4,- per uur.
Mocht je kindje opgenomen worden op de afdeling neonatologie en verblijft je kindje daar langer dan 10 dagen dan heb je geen recht meer op kraamzorg. Sommige verzekeringen bieden een mogelijkheid tot couveuse nazorg. Vaak is dat nog 15 uur kraamzorg bij thuiskomst van jullie kindje. Ook dit valt onder de aanvullende verzekering.

Ook minder leuke dingen zoals het overlijden van jullie kindje moet je over nadenken. Kinderen zijn niet altijd standaard meeverzekerd bij een uitvaartverzekering.

Ga ook alvast nadenken over opvang van jullie kindje als je straks weer gaat werken. Hoe ga je dit regelen. Er zijn verschillende soorten opvang. Let op! soms is er een wachttijd.

 

Maar vooral niet vergeten: ga op tijd shoppen voor babyspullen zoals de babykamer, wieg en wandelwagen. Op sommige artikelen zit een lange wachttijd tot wel 8 weken!