De echo

Naast verloskundige zijn wij ook allemaal echoscopiste. Dit betekent dat wij altijd in de gelegenheid zijn om een echo te maken op onze lokatie in Krommenie. Dit is voor ons erg prettig en voor u ook.
Bijna alle echo’s kunnen dan ook gewoon in onze praktijk gedaan worden.

 

Er zijn verschillende echo-onderzoeken die gedaan worden:

Bij ongeveer 8 weken zwangerschap kijken we hoever de zwangerschap is en of het een “goede”/vitale zwangerschap is. We kunnen dan ook zien of het  1 of meerdere kindjes zijn!  Deze echo wordt alleen bij bepaalde indicaties vergoed door de verzekering, anders dient u deze zelf te betalen. De kosten hiervoor zijn €37,02 (2018). Het kan zijn dat het kindje niet goed zichtbaar is vanaf de buikkant, dan maken we een inwendige echo. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Bij 10-11 weken zwangerschap wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Dit is de termijnecho. Het kindje wordt opgemeten om de uitgerekende datum vast te stellen. Deze wordt vergoed door de verzekering. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De laatste echo die u krijgt van uw verzekering is de 20 weken echo: Structureel echo onderzoek (SEO). Uw kindje wordt dan goed nagekeken op een aantal afwijkingen. Daarnaast kan er ook naar het geslacht van het kindje gekeken worden. Dit onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten en wordt gedaan door onze gespecialiseerde echoscopiste.

Soms is het naast deze echo’s nodig om op indicatie nogmaals met de echo te kijken naar bijvoorbeeld de groei of ligging. Dit zijn medische echo’s die ook in onze eigen praktijk gedaan kunnen worden en worden vergoed door de verzekering.

Alle andere echo’s worden niet vergoed door de verzekering.

Wil je toch graag nog een keertje kijken of al eerder het geslacht van het kindje weten (vanaf 15 weken) dan mag je daar een afspraak voor maken. Deze echo’s kosten €50 (2018),- per sessie en zijn in 2D.

We hopen altijd zo veel mogelijk te kunnen zien op de echo. Een echo is echter een momentopname,  er kunnen helaas altijd dingen worden gemist.

 

Uit onderzoek zijn tot nu toe geen schadelijke effecten van de echo gevonden en kan het dus als veilig onderzoek gerekend worden.

Combinatietest

Als je kiest voor een combinatietest dan krijg je het labformulier hiervoor mee bij de termijnecho. Bij 12-13 weken kom je nogmaals terug voor een nekplooimeting (vochtblaasje in het nekje van het kindje). De combinatietest kost ong. €168,-. Deze wordt niet vergoed door de verzekering. Vanaf april 2017 kun je in plaats van de combinatietest ook de NIPT test doen. Deze kost €175,-

De combinatietest/NIPT kan ook bij ons gedaan worden. Wij hebben een zeer ervaren echoscopiste die dit soort gespecialiseerde echo’s voor ons doet.