Controles

Als u zich aanmeldt bij onze praktijk zal onze assistente alvast wat algemene gegevens met je doornemen. Zij kijkt dan samen met jou wanneer het intakegesprek en de echo ingepland kunnen worden. De eerste echo wordt bij 8-9 weken zwangerschap gedaan om de zwangerschap en de duur van de zwangerschap vast te stellen.

Eerste gesprek (intake) (ongeveer 1 uur)

Tijdens het intakegesprek maken we kennis met elkaar. We zullen je veel vragen stellen over uw gezondheid en over de gezondheid van uw familie en jouw partner. Dit doen wij om een risicoselectie voor de zwangerschap en de bevalling te maken. Alles is hierbij belangrijk zoals operaties, medicijngebruik, aangeboren afwijkingen enz. Het is handig om van te voren alvast naar de gezondheid in de familie te vragen.

We zullen je ook vertellen over de mogelijkheden m.b.t. onderzoeken, waar je in de zwangerschap op moet letten en wat je moet gaan regelen. Daarnaast krijg je van ons formulieren mee om bloed te prikken.

Vervolgonderzoeken (ongeveer 15 minuten)

De volgende controles zijn om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat. We controleren de bloeddruk, voelen de groei van de baarmoeder en luisteren naar het hartje. We bespreken uitslagen met je en nemen belangrijke zaken met u door.

Daarnaast is er alle ruimte en tijd om vragen te stellen of dingen te bespreken.

De controles vinden plaats volgens het volgende schema:

4-24 weken: elke 4 weken

24-30 weken: elke 3 weken

30-36 weken: elke 2 weken

Vanaf 36 weken elke week

Natuurlijk kan er indien nodig afgeweken worden van dit schema.

Wat doen we al die weken?

28-38 weken

Vanaf 28 weken zwangerschap krijg je van ons een uitnodiging voor onze voorlichtingsavond voor bevallen. Mocht je op de voorgestelde datum niet kunnen dan kun je op de website kijken voor andere data. Klik hier voor alle data van de informatieavonden.

30 weken

In het kader van de pilot met het ZMC mag je kiezen om bij 30 weken op controle te gaan bij de gynaecoloog. Dit is bedoelt om kennis te maken met het ziekenhuis en de gynaecologie.

Zwangeren onder zorg van de gynaecoloog van het ZMC mogen vice versa kennis maken met een verloskundige en dus de controle bij de verloskundige plaats laten vinden. Belangrijk is om in beide gevallen op tijd te bellen met het ziekenhuis/verloskundige om een afspraak te maken.

36 weken

Rond deze tijd hebben we weer een extra lange controle ingepland om met je door te nemen wanneer je moet bellen, wat je in huis moet hebben en waar je op moet letten. Dit is onze 36 weken info

Daarnaast kunnen we met elkaar de verwachtingen voor de bevalling bespreken. Waar ga je bevallen, wat wil je wel/niet, hoe wil je het graag etc. Dit alles kunnen we bespreken aan de hand van een geboorteplan. Deze kun je vinden op www.deverloskundige.nl

36-42 weken

Vanaf deze tijd kom je elke week op controle. Ben je voorbij de 41 weken dan kunnen we gaan strippen. Dit is een inwendig onderzoek om te kijken naar de rijpheid van de baarmoedermond en het stimuleren van het eventueel krijgen van weeën. Tussen de 41 weken en 42 weken zwangerschap laten we je voor controle naar de gynaecoloog gaan. Daar wordt een registratie van de hartslag gemaakt (CTG) en wordt met je besproken wanneer de chemische inleiding plaats gaat vinden. Dit allemaal in overleg met jou en jouw partner natuurlijk!

Kraambedcontrole

In het kraambed komen wij enkele keren langs om te controleren of alles goed verloopt. Wij kijken samen met de kraamzorg naar de controles en hoe het met jullie gaat als gezin! We komen langs tot dag 8-10 afhankelijk van de situatie. In deze tijd zijn wij nog steeds 24/7 beschikbaar voor u!

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je nogmaals voor controle komen. Dit doen we meestal bij degene die bij de bevalling aanwezig was zodat je samen de bevalling kunt bespreken en eventuele vragen nog kunnen beantwoorden. We kijken nog even terug naar de kraamperiode en de tijd erna.

Als laatste meten we jouw bloeddruk, voelen naar de buikspieren (ja, ze zitten er!!) en voelen de buik. Indien nodig kunnen we nog naar de hechtingen kijken .

Anticonceptie

Sinds kort is het mogelijk om bij ons anticonceptie te laten plaatsen (mirenaspiraal of implanon) of voor te laten schrijven. Je kunt daarvoor een afspraak maken bij onze assistente.