Adviezen in de zwangerschap

Hier vindt U een uitgebreid overzicht van allerlei adviezen tijdens de zwangerschap:

FOLIUMZUUR

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het verkleint de kans op een open ruggetje, een hazelip of open gehemelte.

Foliumzuur ( vitamine B11) komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten krijgt iedereen voldoende foliumzuur binnen, behalve zwangere vrouwen.

Advies voor vrouwen die zwanger willen worden is om 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken zwangerschapsduur foliumzuur te gebruiken. De dagelijkse dosering is 400 microgram. Er zijn speciale tabletten verkrijgbaar met deze dosering. Kom je er pas later achter dat je zwanger bent start dan vanaf dat moment met foliumzuur tot 10 weken zwangerschapsduur.

MISSELIJKHEID

De eerste 4 maanden van de zwangerschap maakt de placenta HCG aan. Hiervan kunnen zwangere vrouwen misselijk worden. Vaak alleen in de ochtend, soms de hele dag door. Na ongeveer 4 maanden verdwijnt het HCG uit je lichaam en zal de misselijkheid meestal afnemen. Helaas is dit niet bij iedereen het geval. Sommige vrouwen blijven langer misselijk.

Tips:

 • * Voor het opstaan wat eten en drinken, bijv. een droge beschuit
 • * Kleine maaltijden verspreid over de dag eten en eet lichtverteerbaar
 • * Regelmatig eten en drinken zodat je geen lege maag hebt
 • * Voldoende rust nemen.
 • * Drink een glas cola ( geen light)
 • * Vitamine B6 heeft een gunstig effect.
 • * Vitamine K, Magnesium, Gemberwortel en Okugest van VSM kunnen helpen
 • * Haal via de huisarts Emesafene zetpillen. ( werkt bij veel vrouwen heel erg goed)

Als je gedurende de dag wel wat eten en drinken binnenhoudt, is het overgeven niet gevaarlijk voor je baby.

Is de misselijkheid en het overgeven zo hevig en houdt je niets meer binnen (zelfs geen water) neem dan contact op met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Er kan dan sprake zijn van Hyperemesis Gravidarum. Als er tekenen zijn van uitdroging word je opgenomen in het ziekenhuis en krijg je een infuus met vloeistof en voedingsstoffen.

VERMOEIDHEID

Hoewel er weinig wetenschappelijke onderbouwing is, zijn er een hoop verklaringen voor vermoeidheid in de zwangerschap.

Ten eerste vinden er allemaal hormonale veranderingen plaats, vooral de enorme stijging van progesteron veroorzaakt vermoeidheid. Verder moet je lichaam tijdens een zwangerschap extra werk verzetten, de ontwikkeling van je baby gaat niet vanzelf. Je stofwisseling gaat sneller, je suikerspiegel en bloeddruk dalen met als gevolg meer vermoeidheid. Daarnaast slapen de meeste zwangere vrouwen ook een stuk slechter, veroorzaakt door het vele moeten plassen, geen lekkere comfortabele houding kunnen vinden en andere kwaaltjes. Vermoeidheid wordt meestal niet veroorzaakt door ijzergebrek.

Hoe ga je om met vermoeidheid:

 • * Luister naar je lichaam. Ben je moe pak dan wat rust, ga eerder naar bed, blijf langer liggen of doe een dutje.
 • * Eet gezond en drink voldoende, daar krijg je meer energie van.
 • * Pas je leven aan, neem wat gas terug, maak minder afspraken, laat anderen je helpen met klusjes en werk eventueel wat minder als dat mogelijk is.
 • * Beweeg, beweging zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit, bovendien slaap je er beter door. Overdrijf natuurlijk niet met sporten.
 • * Slaap, kruip vroeg onder de wol.

Bespreek in ieder geval altijd met je verloskundige,huisarts of gynaecoloog dat je zo vermoeid bent.

BANDENPIJN

Een veel voorkomende klacht is bandenpijn. Dit is een trekkende of stekende pijn in de liesstreek. Later in de zwangerschap kan je bandenpijn ook elders voelen. Het is vervelend maar niet schadelijk. Het wordt veroorzaakt doordat de banden die gewoonlijk de baarmoeder op zijn plaats houden worden opgerekt. Soms is de pijn hinderlijk, bijvoorbeeld als je gaat lopen of gaat staan. Bandenpijn verdwijnt ook weer. Warmte helpt soms de pijn wat te verminderen.

ROKEN

Wanneer je rookt of meerookt tijdens de zwangerschap, loopt de baby grote risico’s. Ook heb je meer kans op complicaties. Er is meer kans op een miskraam, vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en loslaten van de placenta. Op de lange termijn wordt er vaker astma, benauwdheid, hoesten en overgewicht gezien bij de baby. Daarnaast is er meer kans op hersenbeschadiging door de nicotine met mogelijk ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie tot gevolg.

Het beste wat je kunt doen is stoppen met roken voordat je zwanger bent. Rook je en wil je stoppen in de zwangerschap vraag dan je huisarts of verloskundige om advies en ondersteuning. Er zijn speciale programma’s hiervoor en er zijn ook Stoppen met Roken poli’s in ziekenhuizen.

ALCOHOL

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen al schadelijk zijn. Vandaar dat het advies is om helemaal geen alcohol te nuttigen in de zwangerschap. Als je alcohol drinkt, drinkt je baby mee. De hoeveelheid alcohol verdeelt zich over je lichaamsvocht. Dit houdt in dat de concentratie alcohol in het bloed van je baby even hoog is als dat van jezelf. Dus als je na een glas bier een alcoholpromillage hebt van 0,3 %, dan heeft je baby dat ook.

Alcohol is schadelijk voor je ongeboren baby, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen worden ontwikkeld, alcohol kan de hersenen beschadigen. Hierdoor kan het kind gehandicapt raken.

Welke schade er kan komen, hangt af van wanneer in de zwangerschap je alcohol drinkt. In de hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij je kind. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste 12 weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals hart, armen en ogen. Alcoholgebruik in de weken 13 tot en met 42 kan leiden tot groeiachterstand. Deze achterstand zal een kind nooit meer inhalen en zal dus altijd kleiner dan gemiddeld blijven.

Stoppen met drinken: Als je zwanger bent en je vindt het moeilijk om te stoppen met drinken dan zijn er een aantal dingen die je kan doen. Het is hoe dan ook belangrijk om dit aan je verloskundige, huisarts en/of gynaecoloog te melden. Daarnaast kan je meedoen met het e-health programma Negen Maanden Niet. Dit is een effectief programma, ontwikkeld door STAP en de universiteit van Maastricht.

-Schrijf de voordelen van geen alcohol meer drinken op. Zoek steun bij mensen in je omgeving, vermijdt lastige situaties, probeer de reden van het willen  drinken te achterhalen en zoek als het niet wilt lukken altijd professionele hulp.

DRUGS

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap of geboorte. Ook kan het de ontwikkeling van een kind voor en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Per fase van de zwangerschap kan de invloed van drugsgebruik verschillen. Er is tijdens de hele zwangerschap geen veilige periode om drugs te gebruiken!

Drugsgebruik in de eerste periode van je zwangerschap kan de ontwikkeling van je kindje verstoren. Het kan leiden tot een miskraam maar het kan ook leiden tot een verstoorde ontwikkeling van organen, zoals hart en hersenen. Na deze periode kan drugs invloed hebben op het kind en placenta. Drugs passeren de placenta wel.

Harddrugs zijn zeker slecht voor een ongeboren kind. Bij Heroïne, Cocaïne, Amfetamine en waarschijnlijk XTC raakt het kind ook verslaafd en moet het na de geboorte op de couveuseafdeling afkicken. Vroeggeboorte komt vaak voor en het risico op overlijden vlak voor of vlak na de geboorte is verhoogd. Door zuurstofgebrek kan er een groeiachterstand ontstaan.

Advies:

Mocht je drugs gebruiken, vertel dit dan altijd aan je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Bedenk dat wij samen met jou en evt je partner ervoor willen zorgen dat de baby gezond ter wereld komt. Samen kijken we welke oplossingen mogelijk zijn. Je wordt altijd doorverwezen naar een gynaecoloog voor een gesprek, deze neemt als het nodig is de zorg over.

VOEDINGSADVIEZEN

Er zijn in de zwangerschap een aantal dingen die je niet mag eten omdat ze mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je baby. Op internet staan altijd heel veel dingen waar je mee moet opletten. De onderstaande adviezen omtrent voeding zijn belangrijk.

 • * Eet geen rauw vlees of rauw vlees producten, zoals; American filet, rosbief, carpaccio, ossenworst. Biefstuk medium gebakken valt ook onder rauw vlees. In rauw vlees kan namelijk Toxoplasmose zittenToxoplasmose is een parasiet die kan zitten in de ontlasting van (vooral) jonge katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw en onvoldoende gaar vlees. Je merkt zelf weinig van de infectie. Als je tijdens de zwangerschap voor het eerst met de parasiet in contact komt, kan je ongeboren baby geïnfecteerd raken. Dit kan resulteren in een miskraam, doodgeboorte of aangeboren afwijkingen.
 • * Eet geen producten die gemaakt zijn van rauwe melk. Zoals rauwe melk van de boer, rauwmelkse kazen en rauwe dierlijke producten. Hier kan namelijk Listeria in voorkomen. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of overlijden van de baby in de buik (IUVD)
 • * Vis mag maar niet voorverpakt uit de supermarkt. Verse vis mag wel. Je mag dan in principe alle vis eten. Vooral vette vis is heel gezond vanwege de omega vetzuren die daar in zitten. Eet wel met mate roofvissen zoals: zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel. Vis uit de diepvries mag wel en vis uit blik mag ook.
 • * Eet met mate leverproducten, zoals leverworst, smeerworst en paté. Lever zelf wordt afgeraden. In lever en leverproducten zit veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn en verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnen krijgen.
 • * Multivitamine: eet je gevarieerd genoeg dan is een multivitamine niet noodzakelijk. Eet je niet gevarieerd of wil je toch wat extra nemen dan mag je een multivitamine kopen. Denk er wel om dat het een multivitamine is voor zwangere vrouwen. De samenstelling is dan specifiek aangepast aan de behoefte van zwangere vrouwen ( minder vit A, meer Foliumzuur bijvoorbeeld)
 • * Drink voldoende: in de zwangerschap neemt de behoefte aan vocht toe in je lichaam, daarom is het belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Je mag in principe alles drinken in de zwangerschap behalve alcohol en energie dranken met hoge dosis cafeïne (RedBull etc). Frisdrank en koffie mogen wel maar met mate vanwege de cafeïne. 3 kopjes per dag is geen probleem. Zwarte thee en frisdrank kunnen wat meer maagzuur klachten veroorzaken.
 • Kruiden: je leest op internet veel over het gebruik van kruiden, zoals Kaneel en Nootmuskaat. Als je kruiden op een normale manier gebruik is er geen probleem en mag je dit gewoon gebruiken. Veel kruiden bevatten stoffen die bij dieren schadelijk blijken te zijn. Het is nog niet bewezen dat ze schadelijk zijn voor de mens maar er wordt vanwege de schadelijkheid bij dieren wel geadviseerd voorzichtig te zijn.

BRANDEND MAAGZUUR

Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt tijdens een zwangerschap voor het eerst last van brandend maagzuur. Een belangrijke oorzaak van brandend maagzuur zijn de veranderingen in je hormoonhuishouding,  met name in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Als je zwanger bent maakt je lichaam het hormoon Progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de spier tussen maag en slokdarm verslapt. Zo kan er makkelijk maagzuur uit de maag omhoog komen in je slokdarm. Naarmate je zwangerschap vordert speelt ook de omvang van je baarmoeder een steeds grotere rol. Je baby heeft meer plaats nodig en dit zorgt voor een toenemende druk op je maag. Hierdoor wordt het maagzuur omhoog gedrukt en komt het in je slokdarm en keel terecht. Dit kan zure oprispingen veroorzaken. Ook kun je tijdens je zwangerschap last hebben van een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid.

Symptomen van maagzuur: een brandend gevoel in je maag en/of slokdarm, achter je borstbeen of keel. Een zure smaak in je keel, soms gepaard gaande met moeilijk kunnen slikken. Last hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid. Ontstaat vaak na het eten, bij het bukken of wanneer je even rustig wilt gaan liggen. Maagzuur verdwijnt altijd spontaan en meteen na de bevalling.

Wat kan je er aan doen:

 • * Eet meer kleinere porties over de dag en niet de gebruikelijke 3 maaltijden
 • * Eet niet te gekruid
 • * Beperk zwarte thee, koffie en frisdrank
 • * Gebruik een extra kussen tijdens het slapen zodat het zuur moeilijker omhoog kan komen
 • * Melkproducten werken bij sommige vrouwen goed, vooral vanille vla. Droog brood werkt soms ook
 • * Haal een maagzuurremmer, zoals Rennie, Antagel, Regla PH, Gaviscon

OBSTIPATIE

Obstipatie wordt veroorzaakt door het hormoon Progesteron. Onder invloed van dit hormoon gaan de darmen wat trager werken en worden de darmen wat slapper. Tevens wordt er veel vocht onttrokken vanuit de darmen de bloedbaan in waardoor de ontlasting wat harder kan worden. Aan het einde van je zwangerschap zit je buik “vol” en worden je darmen weggeduwd waardoor je stoelgang ook moeizamer kan verlopen. Obstipatie kan een pijnlijke/gevoelige buik veroorzaken.

Advies:

 • * Drink veel vocht/water
 • * Eet vezelrijke voeding, zoals rauwkost, volkorenbrood en peulvruchten
 • * Zorg voor voldoende beweging
 • * Haal iets bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld: Roosvicee Laxo, Lactulose

Bij aanhoudende klachten meld het dan aan je verloskundige,  dan zoeken we samen naar een oplossing.

AAMBEIEN EN SPATADEREN

AAMBEIEN

Onder invloed van het hormoon Progesteron verslappen de aderen rond de anus. Bovendien wordt de druk van de baarmoeder op het onderlichaam groot. Tijdens de ontlasting kunnen de aderen uitstulpen en aambeien vormen. Aambeien kunnen ook inwendig voorkomen.

Advies: Zorg voor een soepele stoelgang en voorkom obstipatie. Gebruik een aambeienzalf die geschikt is voor zwangere vrouwen. Wij adviseren Curanol ( zalf en tabletten, bij heftige aambeien zelf zetpillen). Curanol zalf en tabletten zijn verkrijgbaar via de apotheek en Etos. Je kan dit ook bestellen via internet.

 

SPATADEREN

Onder invloed van het hormoon Progesteron verslappen de aderen in je benen. Bovendien moet het bloed uit de benen langs de vergrote baarmoeder worden terug gepompt naar het hart en dat gaat moeizaam. Daardoor ontstaat er een verhoogde druk in de onderste aderen. Ook is de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter. Hierdoor zetten de aderen uit met als gevolg spataderen. Spataderen kunnen ook voorkomen in de schaamlippen en in de vagina.

Advies:

 • * Niet te lang in 1 houding zitten of staan en niet met de benen over elkaar zitten
 • * Benen omhoog als het kan, leg tijdens het slapen een kussen onder je matras zodat deze iets omhoog liggen
 • * Geen hoge hakken dragen
 • * Draag elastische kousen gedurende de zwangerschap bij hevige klachten of een steunpanty