Voeding

In de zwangerschap hebben we je al gevraagd op welke manier je je kindje wilt voeden en heb je je hierop voorbereid.

Borstvoeding en Kolven

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding is normaal en 98 % van de vrouwen kan het. Het geven van borstvoeding wordt oa aangeraden door de WHO en Unicef.

Besef je goed dat borstvoeding geven niet altijd helemaal van zelf gaat. Wij adviseren dan ook om, als je borstvoeding wilt gaan geven, naar de informatie avond over borstvoeding te gaan. Voor deze informatieavond kun je je opgeven via www.centrumjong.nl

Het geven van borstvoeding heeft verschillende voordelen:

 • – je herstelt sneller na de bevalling.
 • – de baarmoeder neemt sneller haar normale grootte aan.
 • – geeft voldoening en draagt bij aan de intense band met je kindje.
 • – als je langer dan 3 maanden borstvoeding geeft heeft het een beschermend effect (dus kleinere kans op) op het krijgen van borst- en eierstokkanker na de menopauze
 • – Moedermelk is altij klaar voor gebruik en kost in vergelijking met flesvoeding niets.
 • – bovendien is het milieuvriendelijk

Ook voor je baby zijn er voordelen:

 • – Moedermek bevat beschermende antistoffen die het uitrijden van het maag-darm stelsel bevorderen. deze antistoffen beschermen je kindje tegen diverse infectieziekten en allergieen.
 • – Zorgt voor troost en een beschermd gevoel
 • – Helpt de mond- en kauwspieren optimaal te vormen
 • – Het drinken aan de borst bevordert een optimale tand- en spraakontwikkeling
 • – Borstvoeding is licht verteerbaar en wordt aangepast op de voedingsvraag van je kindje.

Echter gaat het geven van borstvoeding  niet altijd van zelf. Het kan in het begin erg belastend zijn en veel tijd en energie vragen. De nadelen van het geven van borstvoeding sommen we hieronder op.

 • – Borstvoeding geven kan pijn doen.
 • – borstvoeding geef je in het begin op verzoek, hierdoor is er niet echt een regelmaat.
 • – Sommige vrouwen vinden het belastend dat het voeding geven alleen op hen neerkomt.
 • – Als je weer gaat werken moet je gaan kolven.

 

Kolven

Het is soms in de kraamperiode al noodzakelijk dat er gestart wordt met kolven. Kolven is het stimuleren en leeghalen van de borsten om de borstvoeding op gang te helpen of op gang te houden.

Kolven om de productie van borstvoeding op gang te helpen kan het beste worden gedaan met een electrische kolf. Het is absoluut niet noodzakelijk dat er vooraf aan de bevalling al een kolf in huis wordt gehaald. Als het nodig is, dan is deze dezelfde dag nog in huis gehaald. Welke kolf voor jou geschikt is verschilt per situatie.

Kolven vinden veel vrouwen een belasting.  Het is vaak niet noodzakelijk om de hele week te kolven. Maar een aantal dagen om te zorgen dat de melkstroom voldoende is/blijkt.

De verloskundige of kraamhulp kan je hier prima in adviseren. Soms hebben wij  wat extra ondersteuning nodig omdat het geven van borstvoeding soms complex is. In die gevallen zullen wij hulp inschakelen van een lactatiekundige. Bij de meeste kraambureaus zijn lactatiekundige in dienst en kun je in de kraamweek gebruik maken van hun expertise. Na de kraamweek worden hiervoor kosten berekend. In de meeste aanvullende verzekeringen is hier een budget voor gereserveerd maar dat is per zorgverzekeraar verschillend.

Wij werken met verschillende lactatiekundigen samen en hun gegevens kun je vinden tussen de links.

Flesvoeding

 

Je kunt flesvoeding geven als borstvoeding geen optie voor jou is. Doordat je een vervelende eerdere ervaring hebt, je een borstoperatie hebt gehad of omdat het niet bij je past is er gelukkig een andere manier om je kindje te voeden.

Wij adviseren om, als je flesvoeding wilt gaan geven, je te verdiepen in de verschillende aanbieders van voeding. Er is speciale voeding voor kinderen met verhoogde kans op allergieen, te vroeg geboren kindjes, kinderen met veel kramp of kindjes die heel hongerig zijn.

Ook de verschillende soorten flessen en spenen zijn legio. Je weet pas wat bij je kindje past als deze geboren is. Ons advies hierin is dan ook niet gelijk 20 flessen van dezelfde soort te kopen. Eerst maar eens proberen wat bij je kindje past.

Wat je je moet realiseren is dat voeding krijgen een primaire levensbehoefte is van een pasgeborene. Het geven van voeding draagt bij aan een meer intensere band met de baby. Zorg er in het begin voor dat de voedingsmomenten vooral door vader of moeder worden gedaan. Dit om de veiligheid die de baby ervaart en de hechting tussen ouder en kind te bevorderen. Bezoek kan natuurlijk de baby vasthouden maar je moet je bedenken of je wil dat het bezoek een flesje geeft.