Na de eerste week

Na de bezoeken van de verloskundige en het beëindigen van de kraamzorg neemt de JGZ de zorg voor jullie kindje van ons over.

In de kraamweek heb je al bezoek gehad van de screener van het consultatiebureau en later in de kraamperiode, ergens tussen 10-16 dagen, zal de jeugdverpleegkundige langs komen voor een kennismaking gesprek.

In dit gesprek word je gevraagd hoe de zwangerschap en bevalling zijn verlopen maar ook of er relevante zaken zijn uit jullie familiegeschiedenis of wat betreft je eigen gezondheid. Het consultatiebureau  is onderdeel van de GGD en zal je begeleiden gedurende de eerste 4 jaar van je kindje. Voor alle vragen wat betreft voeding, groei en ontwikkeling kun je op het consultatiebureau terecht. Ook opvoedkundige vragen kun je heel goed hier kwijt.

Als je kindje 4 weken oud is heb je voor het eerst een gesprek op het bureau. Hier wordt je kindje dan ook gemeten en gewogen. De arts van het consultatiebureau kijkt je kindje nogmaals helemaal na en zal indien nodig verwijzen naar de huisarts.

Met 8 weken staan de eerste vaccinaties gepland. Alle relevante informatie hierover kun je vinden op de website van het centrum jong, het RIVM of in het groeiboekje. (dit krijg je van de verpleegkundige als de heelprik en/of de gehoortest worden gedaan)

 

Nacontrole:

6 weken na de bevalling sluiten wij, verloskundigen, de zorg pas definitief af. Tot die tijd kun je ons bellen met vragen over jezelf, je gezondheid of de baby. Voor sommige dingen zullen we je moeten doorverwijzen naar de huisarts of het consultatiebureau.

Om de zorg af te sluiten maken we 6 weken na de bevalling nog een afspraak op de praktijk voor een nacontrole. Deze vindt over het algemeen plaats bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid of de verloskundige van jouw voorkeur. Ook als je bij de gynaecoloog bevallen bent kun je bij ons op nacontrole komen. Echter adviseren we je soms, afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen, om bij de gynaecoloog op nacontrole te gaan.

Na deze afspraak heb je geen verdere afspraken meer op de praktijk maar als er toch nog behoefte is aan meer nazorg kun je dit altijd aangeven en is daar alle ruimte voor.