Waar bevallen?

In Nederland kun je – in principe – kiezen of je thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis wilt bevallen. Er zijn regionaal verschillen waardoor 1 of meerdere opties kunnen vervallen.

Thuis bevallen:

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.

Voordelen van thuis bevallen:

 • – Je hoeft niet op pad met weeën. De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet weg. Je kunt douchen in je eigen badkamer en in je eigen verschoonde bed liggen
 • – De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en zij blijft ook de eerste uren na de bevalling om jullie te ondersteunen.
 • – De bevalkamer wordt weer netjes gemaakt en je bed wordt verschoont. Dus geen rommel.
 • – De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
 • – Thuis bevallen wordt volledig vergoed door het basispakket van alle zorgverzekeraars

Bedenk wel:

 • – Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Meestal is er dan geen sprake van spoed en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis rijden. De verloskundige rijdt dan achter jullie aan. Als er wel spoed is dan kan je niet met eigen vervoer, dan ga je met een ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder den 5% van de bevallingen voor.
 • – Wil je pijnbestrijding dan moet je naar het ziekenhuis.

Poliklinisch bevallen:

Bij een poliklinische bevalling beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig.

Voordelen:

 • – Je bereid je voor op het vervoer naar het ziekenhuis, je weet dat dat gaat gebeuren.
 • – Ontstaan er toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
 • – Wil je pijnbestrijding dan is dat meestal snel geregeld.
 • – Na de bevalling ga je meestal snel naar huis.

Bedenk wel:

 • – Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuis bevalling
 • – De sfeer is het ziekenhuis is meestal niet huiselijk ( al verbetert dat enorm)
 • – Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed, vraag dit na bij je eigen zorgverzekeraar.
 • – Je gaat meestal weer snel naar huis, ook in de avond en nacht. Sommige kraamzorg bureaus bieden opstartzorg in de nacht maar als dat er niet is kom je alleen thuis.
 • – Er is meer kans om in aanraking te komen met ziekenhuisbacteriën.

Ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog:

Je bevalt onder begeleiding van een gynaecoloog  als hier een medische reden voor is. Dat betekent dat alle medische hulp en begeleiding van de juiste mensen voor handen is. De regie van je bevalling ligt veel minder in jouw handen. Wel kan een geboorteplan je helpen bij het kenbaar maken van jou wensen. De conditie van je baby wordt in de gaten gehouden met behulp van een CTG. Dit beperkt je wel in je vrijheid en beweging omdat je vastgekoppeld zit aan apparatuur. Een ander nadeel is dat je veel verschillende mensen ziet, zeker als je bevalling iets langer duurt.

met welke ziekenhuizen werken wij samen?

Zaans Medisch Centrum (ZMC). Adres: Koningin Julianaplein 58, 1502 DV Zaandam. Tel. portier 075-6502911

Wil je poliklinisch bevallen in het ZMC dan beval je in de bevalsuites. Dit zijn bevalkamers die huiselijker ingericht zijn. Beval je poliklinisch dan worden wij geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster van de Kraamvogel, ongeacht of je daar je kraamzorg hebt geregeld. Zodra je naar huis gaat komt je eigen kraamzorg thuis om je verder te helpen.  Op alle kamers staat ook een slaapbank voor de partner.

Vindt er een complicatie plaats dan neemt de gynaecoloog de zorg over. Je blijft gewoon op deze kamer maar de kraamverzorgster wordt dan vervangen door een verpleegkundige. Heeft er geen complicatie plaats gevonden tijdens of na de bevalling dan ga je meestal 2-3 uur na de bevalling weer naar huis, dus ook in de nacht. Is er een reden waarom je niet naar huis kan dan blijf je op de kamer waar je bevallen bent.

In 2017 is het nieuwe ZMC geopend. Hier zijn alle kamers hetzelfde ingericht en is er geen specifiek onderscheid tussen poliklinisch en medisch bevallen. Elke kamer heeft dan een eigen wc en douche en er is een magnetron en koelkast op de kamer aanwezig.

 

Rode Kruis ziekenhuis (RKZ). Adres: Vondellaan 13, 1942 LE Beverwijk. Tel.nummer portier: 0251-265555

In het RKZ zijn de verloskamers niet lang geleden flink opgeknapt. De kamers zien er allemaal wat anders uit en er is gestreefd naar een zo huiselijk mogelijke omgeving. De assistentie tijdens de bevalling wordt altijd gedaan door een verpleegkundige. Elke verloskamer heeft een eigen toilet en douche.

Zijn er geen complicaties opgetreden dan ga je ook 3 uur na de bevalling weer naar huis. Is er een reden waarom je moet blijven dan blijf je op deze kamer.

Het RKZ heeft ook voorlichtingsavonden waarbij je een kijkje kan nemen op de verloskamers. Voor meer informatie verwijzen wij naar de posters op de praktijk of naar de website van het RKZ.   www.rkz.nl/agenda/hoebevalthet