Hoe bevallen

Als alles goed gaat bepaal je zelf in welke houding je straks je kindje op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding zelf kiest, heb je meer controle en dat voelt goed. Soms werkt de houding die je zelf prettig vindt niet optimaal, je verloskundige zal je dan een alternatief geven. Ontstaat er een medische indicatie dan heb je meestal geen keus meer en moet je op bed liggend of half zittend bevallen, dit heeft ook te maken met de registratie van de conditie van het kind. Hierdoor zit je vast aan apparatuur en ben je beperkt in je beweging.

Houdingen

Er zijn veel verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens de ontsluiting en tijdens het persen. Het voordeel van een andere houding aannemen kan zijn dat je minder pijn ervaart, het proces sneller gaat, persen korter duurt, de kans op ingrijpen kleiner is zoals een knip of een vacuümextractie. Doe vooral wat goed voelt voor jou!

Houdingen die je kan aannemen zijn:

 • Liggend op bed, op je rug of zij
 • Zittend op een stoel, skippybal, bed of bad
 • Hangend over bed, je partner of iets anders
 • Op handen en knieën
 • Staand en lopend, soms wiegend.

Baarkruk

Tijdens het persen kun je op de baarkruk gaan zitten om in een verticale positie je baby ter wereld te brengen. Voordeel hiervan is dat de zwaartekracht een beetje meehelpt om de baby door het baringskanaal te laten passeren. Rechtop persen voelt veel natuurlijker dan liggend op je rug in bed. Vaak voel je ook een betere persdrang. Je partner kan op een stoel achter de baarkruk plaatsnemen, zodat je tussen de weeën door lekker achterover kan leunen. De verloskundige zit meestal op de grond voor de baarkruk om zo het geboorteproces goed in de gaten te houden. Een baarkruk kan de duur van de uitdrijving verkorten.

De verloskundige heeft altijd een baarkruk bij zich, beval je in een ziekenhuis dan is daar ook altijd een baarkruk beschikbaar.

Badbevalling

Het bevallen in bad wordt door veel vrouwen als heel positief ervaren. Ze voelen zich gesteund door het water en kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opvangen en tussen door ontspannen en hun krachten sparen voor de geboorte. Het warme water kan bij de geboorte een hele positieve ondersteunende rol spelen.

Voordelen badbevalling:

 • – Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting vlotter.
 • – Het warme water lijkt de pijn meer te verdelen waardoor deze makkelijker op te vangen is.
 • – In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water.
 • – Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor  de kans op inscheuren of een knip kleiner is.
 • – Partner kan als hij/zij dat wilt mee in bad om jou te ondersteunen. Wij vragen dan wel aan de partner om zwemkleding te dragen.
 • – Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

In bad bevallen kan thuis en in het ZMC.

Bij verloskundigenpraktijk Poppie kun je een bevalbad huren. Informeer hier naar bij de verloskundige.